Kako sešiti SRAJČNI OVRATNIK ?


Sestavljen je iz osnovnega dela ovratnika in iz spodnjega dela ovratnika, ki je prišit na srajčni vratni izrez.

1) Zgornji del ovratnika2) Spodnji ovratnik

Oba dela ukrojimo 2x in imao 4 dele za ovratnik. Na 1 del sprednjega ovratnika in 1 del spodnjega ovratnika nalepimo centelin, da dobimo čvrsto obliko.

3) Nalepimo centelin


4) Nalepimo centelin
Predvsem smo previdne, da ga nalepimo na hrbtno stran tkanine (notranjo stran ovratnika). Centelin pa mora biti obrnjen z hrapavim delom na hrbtni strani tkanine. Zrničasta stran centelina je lepilo in ta mora ležati na tkanini. V primeru, da je obrnjena navzven se bo centelin prilimal na likalnik in ga bomo morale očistiti. Lahko preizkusimo na krpici, ker se največ naučimo iz lastnih napak.

Tako skrojile smo ovratnik in nan z likalnikom prilepile centelin. sedaj smo pripravljene za šivanje zgornjega dela ovratnika. Oba dela položimo lice na lice (tiste, ki obiskujete tečaj veste o čem govorim).

5) Zgornji ovratnik


Tega spnemo z buckami v krajnih delih in ga obšijemo po 1 cm dodatka za šiv.

6) Zašijemo zgornji ovratnik


Črtkana črta označuje šiv po kateri zašijemo zgornji ovratnik. Na konc pa še označimo sredino ovartnika, ki je pomebna pri vstavljanju spodnjega ovratnika.

7) Zašijemo sponji ovratnik


En del spodnjega ovratnika z likalnikom zalikamo za 1 cm navznoter (hrbtna stran). Sedaj pa spojimo spodnji del ovratnik na zgornji del ovratnika.
8) Sestavimo spodnji ovratnikSpodnji del ovratnika položimo na zgornji del ovratnika. Pristavimo sredini spodnjega in zgornjega ovratnika skupaj in pošijemo.
9) Vstavimo ovratnik na vratni izrez srajce.

Pripnemo spodnji del ovratnika z licem na vratni izrez strajce in sešijemo. Šiv zalikamo navzgor kot je prikazano na sliki zgoraj. drugi del spodnjega ovratnika, ki ni prišit pa obrnemo navzdol proti notranjemu delu srajce, tako da pokrijemo spodnji šiv. Z neudarkom pošijemo in strojno zašijemo.

10) Okrasni šiv


Na koncu naš ovratnik še okrasno pošijemo.

ŠE NEKAJ.....
  • Ovratnik se mora natančno prilegati v vratni izrez srajce. Če po pomerjanju spremenimo izrez vratnega  obsega, moramo ustrezno razširiti ali zožati tudi ovratnik.
  • Skoraj vsiovratniki so sestavljeni iz 2 delov: zgornji ovratnik, ki leži med nošenjem zgoraj in spodnji ovratnik, ki je prišit na srajci.
   Ni komentarjev:

Objavite komentar