COPATKARICA

Kaj ni lepo, če te doma pričakajo topli, mehki in luštkani copatki?
Ob iskanju pravšnjih sem iz knjige Očarljivi izdelki za dom našla predlogo, ki pa sem jo dodelala in poenostavila razlago za izdelavo.
Samo za vas sem se potrudila, tako da boste na dnu našle kroj  - šablono za copate z že dodanimi dodatki za šive! Slika kroja je v naravni velikosti, tako da to samo natisnete na format A4.

Za izdelavo potrebujete:
  • blago za copate
  • centelin
  • tenki filc za podplate
  • bombaž za podlogo (po želji) poletni
  • tenki filc za podlogo (po želji) zimski
  • umetno usnje na podplatu (po želji) 

Tale navihanček me je našel na Artišu
Po prvem vzorčnem izdelku, ki ni bil najbolj posrečen, ker mi je bil premajhen. Čeprav avtorica trdi, da ima številko nog 39 in so ji bili copati prav. Mogoče pa nisem ravno pepelka, ker je moja noga rahlo večja. Nosim številko 38, tako da sem prilagodila kroj. Najlepše in preprosto zmanjšate kroj na delu, kjer je peta. 

1. KROJENJE COPATA

Izkrojimo na dvojni plasti blaga 2x vrhnji del copata iz blaga, 1x spodnji del copata - podplat iz blaga. Za mehkobo in toploto 1x podplat iz filca.
Za bombaž ali filc postopek ponovimo.



2. LIKANJE CENTELINA

Blago za copat sem ojačala s centelinom, da ta postane trdnejši. Kaj je centelin in kako se ga nalepi, piše v osnovah šivanja v Moji prvi šivarici. Centelin nalepimo na vrhnji del copata in podplat.

2. PRIPRAVA PODPLATOV

Da bo podplat mehkejši in zaščiten pred umazanijo na tleh ... oprosti, saj ne pravim, da imaš doma nečisto ... pri moških v kuhinji pa pade na tla marsikaj, tako da iz umetnega usnja izrežeš dva ovalna kroga, ki ju boš prišila na podplat. Skupaj položi filc in blago ter na spodnji del podplata prišij zaščitna kroga.

2. ŠIVANJE COPATA

Z licem na lice položimo zgornji del copata iz bombaža na blago. Obšijemo zgornjo okroglino copata 1 cm od roba in na okroglini napravimo s škarjami zareze do šiva, ki omogočijo lepše obračanje dveh plasti blaga na nasprotni strani.




Razpremo zadnji del copata na peti in prešijemo.

























Z licem na lice položimo vrh copata na podplat, z buckami pripnemo sredino spredaj in sredino zadaj, sešijemo 1 cm od roba.


Pri bombažu ali filcu postopek ponovimo, s tem da pustimo 7-centimetrsko odprtino za obračanje copata.






odprtine ne sešijemo

Čez odprtino obrnemo copat na lice.


Odprtino v copatu ročno sešijemo.








No, pa sem Pepelka ... si sešijem še drugega.

Za dodatek copatke okrasite z gumbkom, rožico ali ročnim prešivanjem.


ŠABLONA COPATA



Kako boste IZVEDELI VSE O OSNOVAH ŠIVANJA, IZDELOVANJU in POPRAVILU OBLAČIL? 

PRELISTAJ KNJIGO



  
                                               

2 komentarja: