MALO BLAGOZNANSTVA 4

V tem blogu bom opisala nekatere najpogostejše tkanine za zimske plašče. Čas tako hitro mine tako, da bo prav kmalu pred našimi vrati zima in komaj čakam, da se ogrnem v moj zimski plašč.

Pretežno so tkanine iz mikane volnene preje merino ovac, ki ima mehak otip (dlaka) . K volni se dodajajo dlake raznih živali (kako primitivno zveni) in sintetična vlakna.
Vezava je komaj vidna zaradi plemenitilnih (obdelava tkanine) postopkov (kosmatenje, valjkanje). Tkanine os v vezavi KEPER, PANAMA, RAJE. Izdelane so v širinah 140, 150, 160 cm.

BUKLE
Je izdelana iz zrnčastega bukle volnenega sukanca po votku, ki daje tkanini grob zrnčast videz. Tkan je v PLATNO; PANAMA in KEPER vezavi. Chanel veliko uporablja v svojih kolekcijah tovrsno tkanino.










CIBELIN
Je na licu močno kosmaten, mikana ali česana volnena tkanina, z dolgimi leskotnimi moher ali sintetičnimi vlakni. Izdelan je v srednje tkanih tonih in temnih, zato da se poudarijo svetlikajoča vlakenca, ki dajejo videz soboljevine.











DIAGONAL
Je s poševnimi in menjajočimi širokimi in ozkimi žarki, stkana v različnih KEPRIH ojačanih ali večbarvnih. Diagonalni žarki so bolj vidni, če sta osnova in votek različnih barv.


















DUBL
Je dvojno tkana tkanina. Ima spodnjo in zgornjo tkanino, ki sta z vezno osnovo ali votkom pretkani druga k drugi. Zgornja tkanina je boljše kakovosti in enobarvna, spodnja pa slabša in karirasta. Vezava je PLATNO ali KEPER.













RIBJI KEPER
Je tkanina v koničastem, kljukastem ali lomljenem kepru. Podobna je diagonalu.








TVID
Je groba tkanina iz melirane mikane volnene preje. Večinoma posejana iz raznobarvnimi vozlički. Zelo znan in cenjen je ročno tkani tvid širine 70 cm. Tkan je v PLATNO,KEPER,PANAMA vezavi.














VELUR
Je mehka, gosta, kakovostna tkanina. Je valjana in močno kosmatena, pristrižena na želeno višino in česana. Izdelan je iz volnene mikane ali včasih iz česane volne. Zelo so cenjeni velurji iz kamelje dlake v naravni barvi. Tkanina ima zelo fin, žametast videz.

Tako nekja tkanin sem opisala in jih je še mnogo vendar ne bo mogoče vseh opisati. Ostale so še : ALKANTARA, AMARETTA, ASTRAHAN, BALONSKA SVILA, BORBERI, DONEGAL, GABARDEN, HUBERTUS, KABELKORD, KUHANA VOLNA, LODEN, MARENGO... in še in še. Na spletni strani http://si.texsite.info/Kazalo/?l=D  najdete vse opise tkanin.

Lahko sledite modnim oblikovalcem znanih modnih hiš in izberete tkanino za svoj novi plašč.

Chanel

Dior















Tvid



In lahko si preprosto omislite svoj unikatno oblikovani zimski plašč, ki nastane iz ostankov volnenih tkani ali starih puloverjev, volne, odpadnega filca...prepustite se domišljiji....!



                                                 http://www.kreativni-tecaji.com/link4.html



Ni komentarjev:

Objavite komentar